Hur mycket garn behövs till en chunky pläd?

Räkna med runt femton nystan på cirka 200 gram/30 meter eller runt sju fleecefiltar när du vill göra en chunky pläd.

En chunky pläd är både dekorativt i soffan eller i läshörnan och det är mysigt under de disiga och kalla höstdagarna. Här följer lite saker som kan vara bra att tänka på när du ska köpa garn till och göra en chunky pläd.

Mönstret

För att hitta rätt mängd garn till din pläd är det lättaste att läsa vad som har använts i mönstret du vill göra och sedan köpa samma garn och samma mängd av det. Om du inte redan har hittat ett mönster du skulle vilja följa till din pläd så finns det mängder med hjälp att få på nätet vare sig du vill sticka, virka eller handvirka. Om du Googlar “sticka/virka chunky pläd” så kommer du få upp mängder med olika träffar på mönster: garnåterförsäljare, bloggar, videos med mera. Det är bara att välja och vraka. Glöm inte heller att du kan söka på engelska “knit/crochet chunky blanket”. På adlibris hemsida kan du ladda hem en gratis katalog där det bland annat finns ett mönster på en stickad chunky pläd. På bloggen annavirkpanna finns det ett mönster på en virkad chunky pläd och här finns ett exempel på en Youtube-video som visar hur du kan sticka en chunky pläd (OBS: videon är på engelska). Dessa exempel är bara en bråkdel av alla mönster som finns att hitta.

Kan du inte bestämma dig om du ska sticka eller virka? Välj den teknik du känner dig bekväm med eller välj baserat på mönstret du fastnat för. Är du nybörjare inom handarbeten rekommenderar jag att du testar att handsticka en pläd. Tidningen Amelia har guide på hur du gör en sådan pläd steg för steg. Det finns också väldigt pedagogiska videor på Youtube om du söker på “handsticka pläd” eller “hand-knit blanket” i Youtubes sökfunktion.

Vilket garn ska jag använda och hur mycket?

När du har hittat dig ett mönster till din pläd är nästa steg garnet. Ett bra val är större ett ullgarn som till exempel Adlibris chunky wool eller Nordaven chunky. Dessa garner ligger runt 200 gram och 30 meter, och till en filt behöver du ungefär femton nystan. Dessa består inte av flera ihoptvinnade trådar som vissa andra garner gör utan de består bara av en tjock “tråd” som går att dra isär i separata ulltovor. De är fortfarande ihopspunnet på ett sätt som gör att det går att sticka med utan att man drar sönder det av misstag. Tjocka ullgarner gör både varma och mysiga plädar som ser ut som traditionellt stickade eller virkade filtar bara i mycket större storlek. De tjocka ullgarnerna kan vara lite svårarbetade när du virkar och då behöver du vara extra noggrann att du får med dig hela tråden i varje maska.

Ett populärt alternativ när man tickar eller virkar plädar är att använda fleecetyg. Det lättaste där är att köpa sju-åtta billigare fleecefiltar från till exempel IKEA, Hemtex, Jysk eller någon annan inredningsbutik och klippa sönder filten i en remsa cirka två centimeter i bredd. Gå sicksack längs med filten så att det blir en lång remsa istället för massa kortare remsor. Kom ihåg att runda av “hörnen” så att det inte sticker ut kantiga bitar i din pläd.

Det går också att köpa till exempel lovikkagarn och använda två eller till och med tre trådar samtidigt för att skapa en flätad effekt. Om du använder dubbla trådar med lovikka kan du räkna med ungefär samma mängd garn som till ett chunky ullgarn (cirka femton nystan) eftersom lovikkanystan ofta ligger runt 100 gram/60 meter.

Lycka till med din pläd!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *