Hur mycket garn behöver man till en filt

Hur mycket garn som går åt till en filt beror till stor del på hur stor filten ska vara och vilket garn du tänker använda.

Om du vill göra något till en person som du bryr dig om så kan det vara bra att veta vad du behöver och hur mycket av din tid som du behöver investera i ett sådant projekt.

Hur du räknar ut vad som behövs:

Genom en att använda en garnkonverterare så kan du få en ungefärlig bild av hur mycket garn som behövs. För en stickad filt som mäter 120 centimeter på bredden och 160 centimeter på höjden så behöver du mellan 8 och 23 garnnystan beroende på vilket garn du använder.

Andra sätt att beräkna antalet garnnystan

Det finns andra sätt att får en mer exakt bild av hur mycket garn som behövs till just din filt. Detta kräver att du kanske behöver beställa nystan i två omgångar för att inte få så mycket garn över i slutändan. För att beräkna antalet garnnystan kan du göra en provlapp av det garn som du avser att använda. Därefter bestämmer du hur många lappar filten ska vara på bredden och höjden. Sedan tar du antalet lappar på bredden gånger antalet lappar på höjden, till exempel 10 lappar gånger 15 lappar, vilket adderas till 150 lappar. I nästa steg väger du din provlapp och tar vikten gånger antalet lappar. Om din lapp väger 10 gram blir alltså filtens vikt 1500 gram. Det sista steget är att ta filtens sammanlagda vikt delat på garnnystans vikt. Om garnnystan exempelvis väger 50 gram så tar du alltså 1500 dividerat på 50. I detta räkneexempel behöver du 30 garnnystan.

Hur mycket kostar olika garnnystan?

Det kan vara bra att veta hur mycket det kommer att kosta att fullfölja ett projekt som att sticka en filt. Garnnystan kan vara rätt så dyra men inte nödvändigtvi,s och genom att köpa i större kvantitet kan du oftast få ett lite bättre pris. För att visualisera kontrasten mellan olika garn kan man titta på 10 nystan av merinoull med en vikt på 100 gram, vilket kostar ungefär 1600 kronor. Det blir alltså 160 kronor per nystan. Köper du istället ett nystan av akryl kan det kosta mellan 20 och 50 kronor. När det kommer till att köpa garnnystan behöver du alltså välja med omsorg och köpa det som passar ditt projekt. Om du ska sticka en stor filt så väljer du troligtvis lite billigare nystan.

Hur lång tid tar det att göra en filt?

Innan du sätter dig ner och börjar sticka så kan det vara värt att veta hur lång tid du kan förvänta dig att lägga på stickningen. Att sticka tar lång tid, det får du alltid räkna med. Tiden är mycket beroende på tjockleken på garnet. Köper du väldigt tjockt garn kan det ta någon timme men med vanligt garn tar samma arbete många fler timmar. Här spelar så klart erfarenhet också roll. Som nybörjare kommer tiden multipliceras med ett antal procent. Fördelen med stickning är att det efter lite övning kräver ganska lite uppmärksamhet. Du kan med enkelhet sitta framför din TV och se på favoritprogram eller serier.

Denna artikel har förhoppningsvis rett ut några frågetecken kring stickning och vad som behövs för att göra en filt.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *