Hur gör man en sovfläta?

En sovfläta är en fiffig uppfinning som hindrar ditt barn från att slå sig på spjälorna i sängen, skapar ett mysigt krypin i vagnen och som dessutom kan användas till stöd när det är dags att sitta upp helt själv. Det fina med detta babytillbehör är att det är väldigt enkelt att göra själv genom att fläta ett mysigt tyg. Läs vidare för att ta reda på exakt hur du ska gå tillväga.

Så här gör du

Även om handeln svämmar över av olika babyprylar att köpa färdiga är det något visst med att skapa sina egna. En sovfläta kommer du och ditt barn att ha stor användning för, dessutom är den enkel att göra. Det här behöver du:

  • Ett mjukt tyg i tillräcklig mängd, till exempel en fleecefilt eller tyg i flanell
  • Stoppning
  • En symaskin
  • Sax
  • Måttband

Innan du börjar är det viktigt att du mäter hur lång du vill att din sovfläta ska bli. Eftersom själva flätningen gör att slutresultatet blir kortare än längden på tyget är det bra om du lägger till ungefär tre decimeter på tygets längd. Börja med att klippa ditt tyg i breda remsor på ungefär två decimeter och vik dem sedan dubbla. En sovfläta kan göras som både tre- och fyrfläta. Anpassa därför antalet remsor till den modell du vill göra. Sy ihop dina remsor längst långsidan. Om du använder fleece behöver du inte sick-sacka tyget för att hindra det från att fransa sig. Vid andra material kan du dock behöva göra det. Sy sedan ihop öppningen på remsorna i en ände och vänd dem ut och in.

Nu är det dags att stoppa dina remsor med din stoppning. Var noga med att stoppa dem lagom mycket. För mycket stoppning gör remsorna otympliga och hårda, och för lite gör att den mjuka och stötdämpande effekten går förlorad. När det är klart är det dags att sy eller knyta ihop remsorna. Hur du väljer att göra är en smaksak. Börja med att fästa ihop remsorna i ena änden och fläta sedan en tre- eller fyrfläta beroende på vilken modell du valt. Fäst sedan ihop din fläta i andra änden. Nu är din fläta klar och redo att mysas med!

Så gör du en fyrfläta

Det enklaste är naturligtvis att göra din sovfläta i form av en trefläta, men det finns många fördelar med att lägga lite extra tid på att fläta en sovfläta med fyrfläta. Det är inte så svårt som det kanske är lätt att tro. Sovflätan blir dessutom stabilare och dessutom högre. När du har dina fyra trådkorvar framför dig lyfter du helt enkelt den som är längst till höger över den vänstra som ligger närmast. Fokusera sedan på det andra paret korvar och ta den vänstra av dem och lyft över den högra. Ta sedan den högra över paret i mitten och lyft över det vänstra. Nu har du gjort ditt första varv. Fortsätt fläta på samma sätt tills du är klar och nöjd med din fläta.

Lyx eller budget?

Du kan göra en sovfläta av de flesta material, men viktigt är att du använder ett mjukt och mysigt tyg. Billigast kommer du undan om du köper flera fleecefiltar. Sådan brukar finnas att hitta i många butiker och kan ofta köpas för en billig peng. Vill du ha en lite lyxigare fläta kan du gå till en tygbutik och inhandla flanell eller ett ylleblandat tyg för extra värme. Det passar speciellt bra i barnvagnen under de kallare månaderna. Tänk dock på att vara noga med att välja ett tyg som är lätt att tvätta i maskin.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *