Att byta garn när man stickar

Att garnet tar slut mitt i ett projekt är ett vanligt fenomen för såväl vana stickare som nybörjare. Men vet man bara hur man ska lösa det behöver det inte bli något problem.

Det finns flera olika metoder som man kan använda sig av, och det är helt enkelt upp till var och en att hitta en metod som man tycker funkar bra. Här nedan förklarar vi några vanliga tillvägagångssätt, och kommer med lite tips.

Var ska man byta garn?

Det kan vara smart att planera lite när man ser att garnet börjar ta slut. Var på min stickning syns det minst om jag byter tråd? Kanske kan man anpassa så att det blir ett byte precis i början på det man stickar, eller t.ex. i sidan på ett plagg, eller bak.

Det beror också på vad för mönster du stickar, är det någon typ av spets någonstans på ditt arbete kan det vara bra att undvika att bytet blir just i spetsen, för där är det svårare att gömma en knut, eller den biten av garn som blir dubbel. Det kan därför löna sig att byta lite innan garnet tagit helt slut, om man kan anpassa det bättre då.

3 metoder för garnbyte:

1. Knyta ihop garnen

Ett enkelt sätt att byta garn är att helt enkelt göra en knut på det gamla och det nya garnet tillsammans. Med fördel kan man göra en provisorisk knut under tiden man stickar, och gå tillbaka och knyta ordentligt när man är klar. På det sättet kan man anpassa så att knuten inte blir för hård, så att man inte drar åt arbetet. För att få det extra hållbart kan man sedan väva ändarna tillbaka i det man stickat innan man klipper av dem, det brukar räcka med ett par gånger fram och tillbaka.

Det man bör tänka på med denna metoden är att, beroende på tjockleken på garnet och på det man stickar, så kan man se knuten på det färdiga arbetet, och det blir såklart lite tjockare just där man väver in trådarna. Är det ett väldigt tunt garn, och det är svårt att hitta något bra ställe att byta garn på, så kanske man inte vill byta på det här sättet. Är det däremot ett tjockt garn så kommer det ändå inte att synas. Man kan också göra bara en knut, om man tycker att man får det tillräckligt hållbart, då syns ju bara knuten, och det blir inte dubbelt.

2. Väva in ändarna i efterhand

En annan variant är att istället för att göra en knut på det nya och gamla garnet tillsammans, bara väva in dem i efterhand. För att göra detta smidigast kan man göra en provisorisk knut (precis som för knut-metoden) och sedan när plagget eller arbetet är klart, så trär man trådarna tillbaka en bit åt varje håll. Med denna metod syns ingen knut, och det kanske verkar som en mer osäker metod, men ofta är det ingen fara. Precis som på knutmetoden kommer det synas där garnet är dubbelt.

3. Sticka med ändarna

Ett tredje alternativ är att sticka med ändarna av det nya och det gamla garnet. Då stickar man helt enkelt den första maskan med det nya garnet, och korsar sedan det gamla och nya garnet. Sticka en till maska i det nya garnet, och korsa de båda ändarna igen. Fortsätt såhär några gånger, tills det känns som att ändarna sitter fast, och då kan du klippa av ändarna.

På följande länk och nedan kan du se en bra video om hur denna tekniken funkar, av 10rowsaday:

Testa dig fram!

Känner du att dessa alternativ inte blir exakt som du vill? Testa dig fram! Kanske kan tipsen här hjälpa dig att komma igång, men stickning är fritt, så använd de metoder som funkar bäst för dig. Lycka till!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *